Stap 1: Het maken van de bekisting
Het is van belang om een gedetailleerde tekening te maken met alle afmetingen voor je uit- of aanbouw. Als alles helder is, kun je beginnen met het uitgraven van de fundering. Vervolgens maak je de bekisting en leg je hier dik landbouwplastic of -folie in. Op het internet vind je veel filmpjes, zodat je stap voor stap kunt zien hoe je dit het beste kunt aanpakken.
Stap 2: De fundering verankeren met wapeningsnetten
Het is nu tijd voor de wapeningsnetten. Deze leg je iets boven de grond op klosjes. Zorg ervoor dat alles goed vastzit, anders gaat het drijven en dat willen we natuurlijk voorkomen.
Stap 3: Hoeveel beton gaat er in de fundering?
De diepte van de fundering hangt af van wat de vloer moet kunnen dragen. Dit wordt berekend door een constructeur. Een constructeur maakt een constructieberekening om de veiligheid en de kwaliteit van het bouwwerk te garanderen. Het aantal kubieke meter beton kun je uitrekenen met de volgende formule: lengte x breedte x hoogte = uitkomst. Bijvoorbeeld een vloer van 4 bij 3 meter en 15 centimeter dik wordt als volgt berekend: 4 x 3 x 0,15 = 1,8 m³. Als je het niet zeker weet, kun je bij jouw aanvraag de schatting van het aantal m³ aangeven.
Afhankelijk van jouw project kan er bepaald worden welk soort beton het beste bij jouw situatie past. Ons advies is om altijd een extra 0,5 m³ (halve kuub) beton te bestellen, want er blijft altijd een beetje beton achter in de betonpomp en betonmixer. Ook heeft bijvoorbeeld de ondergrond onder een vloer, door het gewicht van het beton, de neiging om in te klinken. Het is daarom verstandig om wat extra te hebben.
Stap 4: Een kruiwagen of een betonpomp?
Nadat je de hoeveelheid beton hebt berekend is het tijd om te beslissen of je het beton gaan verplaatsen met een kruiwagen of dat je gebruik gaat maken van een betonpomp. Lees ook onze blog: wanneer heb je een betonpomp nodig? Bij klussen vanaf één kuub is het aan te raden een betonpomp met een ervaren betonpompmachinist in te schakelen. Eén kuub beton weegt 2400 kilogram. Dit houdt in dat je voor één kuub beton 20 keer heen en weer moet lopen met een kruiwagen. Naast dat dit enorme fysieke belasting is, is het ook een tijdrovende klus. Je bent een stuk langer bezig met kruien, waardoor je fors betaalt voor de wachtkosten van een betonmixer. In prijs scheelt het daarom ook weinig om het zelf te doen of om een betonpomp in te schakelen. Kruiwagens vallen daarnaast nog wel eens om op de verkeerde plek, ook dit wil je voorkomen. Kies je er toch voor om te kruien? Schakel dan hulptroepen in.
Stap 5: Beton bestellen
De bekisting is af en daarnaast weet je wat voor middel je gaat gebruiken om het beton in je fundering te krijgen. Nu is het tijd om beton te bestellen, bepaal een leverdatum en houd rekening met de weersverwachting. Beton bestellen kun je tevens doen via RvR Betonpomp Verhuur, wij weten precies welk mengsel je het beste kan gebruiken.
Stap 6: Beton storten
Dan komt ons favoriete deel: het storten van beton. Wij kunnen je hier uiteraard het beste bij helpen. Het is belangrijk om een trilnaald te gebruiken. Hiermee haal je de luchtbelletjes uit het beton, waardoor het een dichte structuur krijgt. Ook heb je een afreispaan nodig om het beton glad te strijken. Pas wel op! Tijdens het storten van beton kunnen spetters op je gezicht of andere delen van je lichaam komen, waardoor je brandwonden kan oplopen. Draag altijd handschoenen, sluitende kleding en werkschoenen als je van plan bent om te helpen.
Stap 7: Wachten tot het beton hard is
Het moment is daar – het beton zit erin! Nu is het tijd om geduldig te wachten. Meestal kan je na 24 uur voorzichtig over het beton lopen, maar vermijd zware belasting. Pas na een week tot anderhalve week kun je doorgaan met je werkzaamheden. Het boren in de vloer moet wachten tot 28 dagen zijn verstreken, wanneer het beton volledig is uitgehard. Geduld is hier de sleutel tot succes, want een solide basis vergt tijd om zijn kracht te vinden.
Kun je nog wat meer hulp of advies gebruiken? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Ons team staat klaar om je alles te vertellen over de geschatte kosten en het maken van een stevige fundering.